Zdravá střeva E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

>> Věděli jste, že ve svých střevech máte větší počet mikrobů, než kolik má vaše tělo buněk? Zdravá střeva shrnují nejnovější poznatky o spojitosti mezi vašimi mikroby a vaším zdravím. Novinky z trendujícího a slibného směru lékařského výzkumu změní váš pohled na způsob, jímž se stravujete a jakým přemýšlíte o svém těle.<<# O… Přejít na celý popis

Petra Klabouchová: Ignis Fatuus Předobjednejte nyní s podpisem autorky! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

>> Věděli jste, že ve svých střevech máte větší počet mikrobů, než kolik má vaše tělo buněk? Zdravá střeva shrnují nejnovější poznatky o spojitosti mezi vašimi mikroby a vaším zdravím. Novinky z trendujícího a slibného směru lékařského výzkumu změní váš pohled na způsob, jímž se stravujete a jakým přemýšlíte o svém těle.<<

# O knize

Stanfordští vědci PhD. Justin Sonnenburg a PhD. Erica Sonnenburgová jsou průkopníky v jedné z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota.

Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má.

Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí. Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři. V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty.

Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází.

# V knize se dozvíte

• Co je to mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat na úplně prvním místě (ještě předtím, než začneme svou kondici či zdravotní potíže řešit jinak)
• Jaké nečekané a zásadní souvislosti mezi rozmanitostí naší mikrobioty a zdravím (mj. obezitou i duševními chorobami) objevili vědci v posledních letech
• Jak je možné, že spolu mozek a střevo tak živě komunikují a proč to není mozek, kdo má právo veta
• Jak souvisí konzumace jogurtu s úzkostí 
• Proč se mikrobiota každého z nás radikálně liší, jak se dědí, jak se vyvíjí a čím strádá
• Že přenos střevní mikrobioty z nemocného jedince na druhého (transplantace) často vede ke zlepšení zdraví příjemce (a je zdokumentován i přenos některých psychických vlastností)
• Proč je zdravé chovat psy, nepřehánět to s dezinfekcí a zejména se vyhýbat antibiotikům, pokud to není nezbytně nutné
• Že vláknina, kvašené (fermentované) potraviny a některé obiloviny v žádném případě nesmí zmizet z našeho jídelníčku, jinak nám mikrobi vyhynou 
• Proč je v pořádku občas (nebo dočasně) trpět meteorismem
• Co přesně ve střevech způsobuje konzumace masa a co s tím můžeme dělat
• Jak fungují a čemu poslouží probiotika, prebiotika a kdy je vhodné je užívat
• Jak snížit riziko přemnožení patogenů a rezistentních život ohrožujících infekcí typu C. difficile, když se nemůžete vyhnout antibiotické léčbě
• Jak může stav mikrobioty ovlivnit kvalitu stáří a ovlivnit délku života 
• A vůbec: čím správně vyživovat našeho souputníka mikrobiotu – tu vlastní, našich dětí i blízkých (s recepty pro každý den postavenými tak, aby se snadno dělaly, chutnaly a nešidily mikrobiotu)

# O autorech

JUSTIN SONNENBURG, Ph.D., je docentem Ústavu mikrobiologie a imunologie na Lékařské fakultě Stanfordovy univerzity. V roce 2009 mu americký Národní institut zdraví udělil ocenění Director’s New Innovator Award.
ERICA SONNENBURGOVÁ, Ph.D., působí jako vedoucí výzkumného týmu na Ústavu mikrobiologie a imunologie na Lékařské fakultě Stanfordovy univerzity, kde zkoumá vliv stravy na střevní mikrobiotu člověka. 

Sdílet 0

Nakladatel
Jan Melvil publishing
jazyk
čeština
Počet stran
280
datum vydání
1.01.2016

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

3.6 z 5 8 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • Kristýna Černocká registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Zajímavá kniha, lékařem podané informace pro laiky, zajímavé návody nekonvenční medicíny určitě pomohou komukoliv, kdo chce vylepšit imunitu, ale i bojovat např. s obezitou nebo depresemi.

    Přečíst více
  • Michaela registrovaný uživatel 2 z 5 hvězdiček

    Celá kniha by se dala zkrátit tak na ctvrtinu. Neustále se opakuji věty, informace. Nejhorší kniha, co jsem kdy četla! Rozhodne nedoporučuji

    Přečíst více
  • Ivana Hanušová registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Knihu jsem přečetla velice rychle. Obsahuje kupu velice zajímavých informací o střevním mikrobiomu, jak je s ním spojeno vše, co se v lidském těle děje - od vstřebávání živit, propuknutí nemoci, až k vlivu na naši náladu. Dozvíte se, jak správně pečovat o náš druhý mozek.

    Přečíst více
  • Zuzana Šedivcová registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Nejlepší kniha, co jsem kdy četla o střevní mikroflóře. Je to kvalitně napsané s odkazem na studie. Hltala jsem každou stránku, jak Harryho Pottera :)) Bylo to velmi přínosné. Kéž by si to přečetl každý.

    Přečíst více
Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 239 Kč Nápověda